Vés al contingut
23 febr. 2023

En marxa quatre projectes de recerca interns per donar resposta als reptes socials

Els projectes TRIGGER són una fórmula nova de l'IMB-CNM per donar experiència de coordinació a personal postdoctoral del centre.

Proyectos PID 2020

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) ha engegat quatre projectes TRIGGER. Amb una durada d'un any destina finançament a iniciatives internes amb l'objectiu de donar experiència de coordinació al personal investigador postdoctoral del centre.

Sis investigadors postdoctorals IMB-CNM, una dona i cinc homes, dirigiran aquests projectes que aborden reptes crucials en la societat a les àrees de la salut, el medi ambient, l'energia o la mobilitat. L'avaluació de tots els projectes presentats, un total d'11, ha estat coordinada per un comitè científic internacional format pels investigadors John Hedley, de la Newcastle University; Santos Merino, de Tekniker; i Kirill Zinoviev, de l'IMEC.

Manufacturing vertical Silicon nanowire devices to extend the performance of future circuits and systems

IP: Esteve Amat

Per augmentar el nivell d’integració dels dispositius en els circuits electrònics, la indústria està explorant un canvi en la topologia de fabricació. En lloc de l'estructura horitzontal convencional, la vertical en 3D està guanyant rellevància gràcies al menor impacte a l'àrea-petjada. El projecte vol explorar la fabricació de pilars verticals amb una relació d'aspecte alta i amb regions nanomètriques de dopatge ben definides; que serà vàlid tant per a nanodispositius electrònics com per a circuits nanosensors.

ORSIC: Oxide Reliability in Silicon Carbide

IP: Oriol Aviñó

ORSIC té com a objectiu millorar la fiabilitat i la robustesa dels components electrònics, centrant-se especialment en els MOSFET 4H-SiC. S'aborda mitjançant la proposta d'una nova metodologia adaptada a 4H-SiC per a la qualificació industrial, que permet estimacions de vida útil més fiables i una reducció del temps de prova de qualificació TDDB 90% gràcies a un coneixement més gran sobre la física de degradació subjacent. A més, s'analitzen estructures de MOSFETs de carbur de silici d'última generació mitjançant tècniques avançades de caracterització electrotèrmica, identificant-ne les principals debilitats relatives a l'estructura de comporta i les firmes de falla. Com a resultat, ORSIC proporcionarà una clau de fons física per a un disseny de dispositiu i sistema més fiable.

PLACED: Planar All-Carbon electrode Diamond detector for radiotherapy

IP: Ivan López i Elif Ozçeri

El diamant és una alternativa al silici com a material per fabricar detectors de radiació, té una conductivitat tèrmica més alta, per la qual cosa no requereix refredament. Necessita energies més altes per eliminar els àtoms del cristall, cosa que el fa més tolerant a la radiació. En tenir un pes atòmic similar al de l'aigua, un detector fet només de diamant/carboni facilitaria la conversió entre la dosi de radiació administrada en el sensor i l'administrada en el teixit, la qual cosa és molt útil per a la radioteràpia clínica. Tot i això, les capes de metall poden causar efectes no desitjats en el mesurament de la radiació per a aquesta mateixa aplicació; si bé el grafit, una altra forma de carboni com el diamant, és conductor de l’electricitat. En el projecte PLACED, l'objectiu és fabricar un detector per a radioteràpia reemplaçant les capes metàl·liques amb grafit, és a dir, un detector de diamant d'elèctrode de carboni. S'aprofitarà l'equip disponible a l'IMB-CNM per investigar diferents processos de fabricació i produir un prototip que després es provarà per fer servir la dosimetria primer al laboratori i després en un accelerador.

PLAMEC: PLAsmo-MEChanical platform for high-precision monitoring of bacterial growth before the cell division

IP: Sergi Brosel i Ferran Pujol

La manca de mètodes precisos, sense microscòpia i econòmics per detectar el creixement bacterià abans de la divisió cel·lular suposa resultats perjudicials. El projecte té com a objectiu desenvolupar una tecnologia plasmomecànica avançada per al seguiment d'alta precisió de l'elongació de les cèl·lules bacterianes. S'aprofitarà la forta interacció de camp proper entre nanoestructures plasmòniques veïnes, que és extremadament sensible a petits canvis en la distància entre partícules. La plataforma proposada, basada en la combinació d'elements nanoplasmònics amb estructures mecàniques toves, permetrà mesurar les forces axials que exerceixen els bacteris en creixement molt abans de la divisió cel·lular final. Es preveuen múltiples beneficis, des de l'estudi precís de la dinàmica de les cèl·lules bacterianes fins a l'avaluació ràpida de la susceptibilitat als antibiòtics.