Vés al contingut
22 jun 2022

El CSIC presenta la plataforma temàtica interdisciplinària PTI+ Ciència i Innovació Digital

Cecilia Jiménez, investigadora de l'IMB-CNM, i David Rodríguez, de l'Institut de Física de Cantàbria (IFCA-CSIC-UC) són els coordinadors de la nova PTI+ Ciència i Innovació Digital llançada pel CSIC i que es presenta avui a la seu central a Madrid.

Chico sentado en tejado con cámara sobre fondo de ciudad con rascacielos y diseño de 1 y 0 en el cielo. PTI+ Ciencia e Innovación Digital

Share

La Plataforma Temàtica Interdisciplinar de Ciència i Innovació Digital (PTI+) neix amb la missió de construir una xarxa d'investigadors i empreses que treballin en digitalització i innovació per millorar la transferència de coneixements cap a la societat. Està coordinada per Cecilia Jiménez, investigadora de l'IMB-CNM, i David Rodríguez, de l'IFCA. La PTI+ es llança avui, 22 de juny, a Madrid.

La PTI+ té l'objectiu d'innovar en tots els àmbits de la ciència digital i la gestió del cicle de vida de les dades, des de la planificació, l'adquisició i el processat fins a la publicació i la preservació. La nova plataforma ofereix un marc de col·laboració per promoure iniciatives multidisciplinàries que busquin solucions a problemes concrets del sector privat i les administracions públiques. Les àrees temàtiques s'ordenen al voltant de quatre àrees estratègiques i dues de transversals: Sensors i integració de sistemes intel·ligents, Ciència de dades, Programari i eines transversals, Seguretat digital, Ciència oberta i Innovació.

Cadascuna d'aquestes àrees comptarà amb els seus propis personal responsable i grups de treball; a més, la plataforma integra infraestructures com a sales blanques i centres de processament de dades (CPD). La Sala Blanca de Micro i Nanofabricació de l'IMB-CNM és al servei de la PTI+. La idea de la PTI+ és que integri totes les capacitats, tecnologies i coneixements dels grups de recerca del CSIC que treballen en digitalització, per afrontar projectes amb alts nivells de desenvolupament tecnològic, i integrar els resultats al sector industrial.

Les gestores de la PTI+ són Helena Lozano, de l'IMB-CNM, i Diana Tordesillas, de l'IFCA.

Per participar cal entrar a la pàgina web i emplenar un formulari. També es pot trobar informació sobre els objectius de la PTI, les seves àrees temàtiques i les infraestructures de què disposa la plataforma.

Aquesta iniciativa se suma a la xarxa de PTIs existents en matèria de digitalització i societat futura com Mobility2030, ES-Ciència, PAIS, MEDhis i Alcinder.

Plataformes Temàtiques Interdisciplinars del CSIC

Les PTI són un instrument finalista de recerca i innovació, creades per abordar reptes multidisciplinaris d'alt impacte científic, econòmic i social. Estan integrades per grups de recerca de diferents centres del CSIC i obertes a la participació d'empreses, administració, altres institucions i agents socials.

Des de la seva creació el 2018, aquesta iniciativa de col·laboració interdisciplinària s'ha consolidat en diverses Plataformes i s'ha definit una extensió en una nova estructura, les plataformes temàtiques interdisciplinàries esteses (PTIs+), fomentant un procés participatiu en la consecució de missions que busquin arribar a les empreses i que comptin amb perspectives de comercialització.