Vés al contingut
15 des. 2023

El conseller de Recerca i Universitats visita l’IMB-CNM i en destaca la contribució “per posicionar Catalunya entre les indústries estratègiques del segle XXI”

Joaquim Nadal, titular de Recerca i Universitats, es reuneix amb la direcció de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i visita les instal·lacions científiques ubicades a la UAB. El centre desplega recerca puntera en micro i nano sistemes aplicada en tecnologies avançades, salut i medi ambient, energia o mobilitat, entre d’altres.

Luis Calvo, Joan Gómez Pallarès, Rosa Maria Sebastian, Joaquim Nadal i Luis Fonseca durant la visita del Conseller Nadal a l'IMB-CNM

Share

D'esquerra a dreta: Lluís Calvo, Joan Gómez Pallarès, Rosa Maria Sebastian, Joaquim Nadal i Luis Fonseca.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí la seu de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), centre de recerca del CSIC especialitzat en la investigació i el desenvolupament en micro i nanotecnologies, components i sistemes situat al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

El conseller ha mantingut una reunió de treball amb la direcció del centre, encapçalada pel director Luis Fonseca, en què també han pres part la vicerectora d’Innovació, Transferència i Emprenedoria de la UAB, Rosa Maria Sebastian, el Director General de Recerca, Joan Gómez Pallarès, i el delegat del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo. El titular de Recerca i Universitats ha tingut ocasió de conèixer les prioritats de recerca de l’IMB-CNM-CSIC i un cop finalitzada la reunió, ha fet un recorregut per les instal·lacions científiques del centre.

Així mateix, el conseller ha destacat l’impacte de la recerca de l’IMB-CNM-CSIC i la seva contribució per "posicionar Catalunya al grup capdavanter de societats i economies d’Europa i del món, en un tauler de joc on les indústries estratègiques al segle XXI són les de l’electrònica avançada, les tecnologies quàntiques o la supercomputació, per exemple". Per la seva banda, el director de l’IMB-CNM-CSIC, Fonseca, ha reiterat "la voluntat de continuar contribuint a enfortir l’ecosistema català dels semiconductors i les seves aplicacions, no sols des de la investigació i la transferència de resultats sinó també des de la formació de nous professionals".

Aplicacions electròniques punteres

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona és el centre més gran de l’Estat dedicat a la investigació i el desenvolupament de micro i nano tecnologies per a aplicacions electròniques. Pertanyent al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) des de la seva fundació el 1985, el centre disposa d’unes capacitats úniques en tecnologia de silici i materials complementaris o afins per a la fabricació de xips, tant per a microsistemes com a circuits integrats.

Membre del Clúster de Nanotecnologia de Barcelona-Bellaterra i del Parc de Recerca UAB, la seva plantilla està formada per 207 professionals, 71 dels quals investigadors i investigadores coordinats en vuit grups de recerca. La investigació en micro i nano sistemes duta a terme a l’IMB-CNM-CSIC s’aplica en els camps de tecnologies i processos avançats; salut i medi ambient; energia i mobilitat, i fronteres de la física i seguretat civil.

Aquesta investigació puntera es desenvolupa principalment a la seva Sala Blanca integrada de Micro i Nanofabricació. Els seus 1.500 m2 d’alta tecnologia la converteixen en la més gran de l’Estat de les seves característiques, sent el node principal de la Infraestructura Científic i Tècnica Singular (ICTS) distribuïda MICRONANOFABS.

El pressupost d’11 milions d’euros del centre es nodreix en un percentatge del 45% de projectes competitius i contractes, un 40% dels quals d’origen internacional. L’institut se situa entre els 10 centres CSIC amb més èxit pel que fa a projectes del programa europeu H2020. El centre també és molt dinàmic pel que fa a l’activitat de transferència de coneixement, amb la posada en marxa de 14 companyies spin-off i la generació de set patents per any.

  • D'esquerra a dreta: el delegat institucional del CSIC a Catalunya, Lluís Calvo; el Director General de Recerca, Joan Gómez Pallarès; la vicerectora de la UAB, Rosa Maria Sebastian; el conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal; i el director de l'IMB-CNM, Luis Fonseca.
  • Reunió de treball amb el conseller.
  • El conseller Nadal fa la seva signatura al llibre d'honor de l'IMB-CNM.
  • El conseller Nadal, Luis Fonseca i Miguel Zabala a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, àrea de Fotolitografia.
  • El conseller Nadal i Luis Fonseca a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, àrea de Gravats Humits.
  • El conseller Nadal i Luis Fonseca a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.
  • El conseller Nadal i Luis Fonseca a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació.
  • El conseller Nadal i Luis Fonseca a la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, zona de tubs de ventilació.