Vés al contingut
15 jun 2022

AIDAinnova: un projecte europeu per a la innovació en tecnologia de detecció

Un projecte europeu, format per 45 membres de l'àmbit acadèmic i industrial, per proporcionar infraestructures de recerca de darrera generació en física de partícules, com ara el CERN. L'Institut de Microelectrònica de Barcelona és un dels socis, en una col·laboració longeva amb el CERN.

AIDAinnova project

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona és soci del consorci AIDAinnova, un projecte europeu dissenyat per donar resposta a la necessitat d'equips detectors molt especialitzats en física de partícules. La iniciativa té un any i està cofinançada per la Comissió Europea en el marc del programa Horitzó 2020.

Els descobriments en física de partícules estan impulsats per la tecnologia, per la qual cosa AIDAinnova proporcionarà actualitzacions d'última generació a les infraestructures de recerca, com ara feixos de prova (test beam), per desplegar el potencial científic de les tecnologies de detecció.

A causa de la necessitat d'equips detectors altament especialitzats, sovint a escala industrial, el projecte involucrarà vuit empreses industrials, tres RTO (Organitzacions de Recerca i Tecnologia) i 34 institucions acadèmiques de 15 països, en coinnovació per a projectes comuns de detectors, enfortir la competència i competitivitat dels socis industrials en altres mercats.

L'IMB-CNM va proposar una nova tecnologia anomenada LGAD (Low Gain Avalanche Detectors) que ara és la línia de base per a la fabricació de detectors de temps en els experiments del CERN i està exercint un paper de lideratge en el desenvolupament de la nova generació de detectors de temps que poden suportar altes fluències de radiació.

"L'institut participa en el projecte AIDAInnova fabricant innovadors detectors de radiació de silici a la seva Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació i provant la seva funcionalitat als laboratoris complementaris per a processos de microsistemes, empaquetat de dispositius i caracterització elèctrica", explica Giulio Pellegrini, líder de la contribució de l'IMB-CNM al projecte.

Els detectors de radiació es fabriquen principalment en substrats de silici dopant tires estretes o píxels per convertir-los en díodes, que després tenen una polarització inversa. A mesura que les partícules carregades passen a través d'aquestes tires o píxels, provoquen petits corrents d'ionització que es poden detectar i mesurar en dispositius electrònics de lectura dissenyats específicament per a aquest propòsit.

Un consorci format per 15 institucions europees diferents

El projecte és multidisciplinar i hi participen persones de diferents procedències, no només personal investigador. L'equip està treballant en nous detectors fets a mida pel CERN. L'aplicació d'aquests desenvolupaments va més enllà de la física de partícules, ja que es pot aplicar a imatges mèdiques, restauració d'art o pronòsticdel temps.

AIDAinnova està formada per 45 membres d'organitzacions acadèmiques, industrials i de recerca i tecnologia de 15 països europeus diferents, i inclou el CERN. La feina està estructurada en 14 paquets de treball.