Vés al contingut
23 nov. 2021

40 anys de l'STM i 35 de l'AFM en memòria de Fausto Sanz i altres pioners d'aquestes tècniques

Repàs de la taula rodona "Del primer STM a Catalunya als microscopis actuals" que va tenir lloc el 16 de novembre en el marc de la Setmana de la Ciència, organitzada per IMB-CNM, ICMAB, ICN2 i la Facultat de Ciències de la UAB.

Outreach event 40th Anniversary of STM with Francesc Pérez-Murano, Núria Barniol, Gemma Garcia, Albert Verdaguer, Jordi Fraxedas

Share

Aquest article és una compilació que feta per Anna May, de l'ICMAB, per destacar la rellevància de l'STM en el seu 40è aniversari i repassar l'esdeveniment "Del primer STM a Catalunya als microscopis actuals", que va tenir lloc el 16 de novembre en el marc de la Setmana de la Ciència i que va ser organitzat per IMB-CNM, ICMAB, ICN2 i la Facultat de Ciències de la UAB. Publicat originalment a l'ICMAB.

El 16 de novembre del 2021 va tenir lloc al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) un acte per celebrar els 40 anys de la invenció del Microscopi d'Efecte Túnel (STM) i els 35 anys del Microscopi de Forces Atòmiques (AFM) ), a càrrec d'alguns dels pioners en aquest camp.

Després de la benvinguda institucional de la Prof. Gemma García, Degana de la Facultat de Ciències de la UAB, la Prof. Núria Barniol (UAB) va presentar la història de com es va instal·lar el primer STM a Catalunya a la Facultat de Ciències de la UAB el 1990, juntament amb altres microscopis relacionats establerts durant la dècada de 1990, com el STM electroquímic, el Photon-STM i el Microscopi Òptic de Barrido de campo cercano (SNOM). Barniol va ser la primera investigadora de doctorat a Catalunya que va utilitzar l'STM a la seva tesi, el qual va portar a l'esdeveniment.

"Va ser bonic recordar els inicis de l'STM a la Universitat Autònoma de Barcelona fa 31 anys, quan vaig començar el meu doctorat, l'etapa inicial de la meva carrera investigadora i que, sens dubte, va marcar la meva trajectòria professional. Recordar anècdotes sobre l'instrument, les solucions implementades per al seu funcionament, alguns resultats inesperats (però amb projecció), els nous microscopis desenvolupats posteriorment i els estudiants que els van desenvolupar, així com recordar i reconèixer els pioners en aquestes tècniques de microscòpia va ser molt gratificant”, comenta Núria Barniol.

El professor Francesc Pérez-Murano (IMB-CNM) va presentar els mètodes relacionats amb l'STM per a la nanotecnologia, incloent-hi la manipulació d'àtoms individuals, i la celebració de la primera conferència espanyola de STM el 1998. Pérez-Murano també va realitzar la seva tesi doctoral al mateix departament que Núria Barniol, durant la dècada de 1990.

"El Microscopi d'Efecte Túnel va tenir una gran influència en el desenvolupament primerenc de la nanotecnologia als anys 80 i 90, ja que va permetre als científics veure i manipular la matèria a escala nanomètrica i fins i tot amb resolució i control d'un sol àtom", diu Francesc Pérez-Murano.

A continuació, el Dr. Jordi Fraxedas (ICN2) va revisar la influència del Prof. Fausto Sanz en els orígens de les tècniques STM a Catalunya. Sanz era el responsable dels Serveis Científics i Tècnics de la Universitat de Barcelona, ​​en aquella època. El Prof. Fausto Sanz va morir el 13 d'abril del 2020, i aquest acte va ser un petit homenatge per a ell.

"Aquest tipus de commemoracions acadèmiques ens donen l'oportunitat de mirar enrere en el temps i reconèixer aquelles persones que van ser pioneres en l'activitat. Faust pertany a aquest selecte grup i va ser un generós mentor de molts joves investigadors, entre els quals em trobo, i el seu únic interès era ajudar-nos a les nostres carreres científiques", diu Jordi Fraxedas.

Una sessió en directe des del laboratori de STM de l'ICN2 va mostrar el funcionament d'un STM d'ultraalt buit, amb el Prof. Aitor Mugarza i la investigadora doctoral María Tenorio, que estan treballant amb grafè nanoporós sintetitzat mitjançant STM, entre d'altres.

L'última xerrada va anar a càrrec del Dr. Albert Verdaguer (ICMAB), que va descriure les capacitats presents i futures del Microscopi de Força Atòmica (AFM). La investigació de Verdaguer ha estat vinculada a l'AFM des que va començar a treballar als Serveis Científics i Tècnics de la Universitat de Barcelona, ​​amb el professor Fausto Sanz.

Documental sobre els primers STM a Espanya

El mateix dia 16 de novembre de 20201, a les 18 hores, es va estrenar el documental "40 años viendo átomos", realitzat per l'Institut de Micro i Nanoelectrònica i l'Institut de Ciència de Materials de Madrid (CSIC), en honor als pioners d'aquestes tècniques, Juan José Sáenz i José María Gómez Rodríguez, morts el 2020. Al documental es descriu l'invent, així com l'escola de STM creada a Madrid per aquests científics.