Vés al contingut
26 març 2021

La spin-off INBRAIN Neuroelectronics vinculada al Graphene Flagship aconsegueix més de 14 milions per desenvolupar implants intel·ligents basats en grafè per a teràpies personalitzades de malalties cerebrals

INBRAIN Neuroelectronics és una companyia spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i ICREA. Anton Guimerà, investigador al Grup d'Aplicacions Biomèdiques de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, va ser un dels fundadors. INBRAIN té l’objectiu de descodificar els senyals del cervell cap a solucions mèdiques per desenvolupar teràpies neuroelectròniques intel·ligents basades en la tecnologia del grafè per aplicar-les a pacients amb epilèpsia, Parkinson i altres malalties relacionades amb el cervell.

 

InBrain Neuroelectronics Homepage

Share

La companyia INBRAIN Neuroelectronics és una spin-off de l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2), membre fundador del Graphene Flagship, i ICREA. Es va crear el 2019 unint conceptes com MedTech, DeepTech i Digital Health, amb l’objectiu de descodificar els senyals del cervell cap a solucions mèdiques per desenvolupar teràpies neuroelectròniques intel·ligents basades en la tecnologia del grafè. Aquest coneixement beneficiarà a pacients amb epilèpsia, Parkinson i altres malalties relacionades amb el cervell. La companyia dissenya sistemes petits i intel·ligents per implantar al cervell, amb l’habilitat de descodificar senyals del cervell amb una fidelitat sense precedents per produir una resposta terapèutica, adaptada a la condició clínica de cada pacient.

Al juny de 2020 INBRAIN va rebre una inversió inicial d’un grup d’inversors encapçalat per Asabys Partners (a través de Sabadell-Asabys Health Innovation Investment) i Alta Life Sciences, que inclou l’Institut Català de Finances (ICF), Finaves (IESE Business School) i BStartUp. Avui la companyia anuncia una inversió de Sèrie A de 14,35 milions d’Euros, una de les majors rondes d’inversió feta a Espanya en la indústria tecnomèdica, co-encapçalada per Asabys Partners i Alta Life Sciences, i amb Vsquared Ventures, un fons d’inversió de capital de risc basat a Munich (Alemanya) i centrat en les etapes inicials d’empreses tecnològiques deep tech, TruVenturo GmbH, el creador d’empreses tecnològiques i de ciències de la vida més exitós d’Alemanya, i el CDTI (Ministerio de Ciencia e Innovación). La ronda de finançament també compta amb la inversió de seguiment d’ICF Venture Tech II, un fons d’inversió de l’ICF.

La inversió permetrà a INBRAIN aplicar per primer cop en humans aquesta tecnologia, construïda al voltant d’un nou elèctrode de grafè nanomètric, i consolidar la seguretat del material com a nou potencial estàndard d’atenció en neurotecnologies.

Segons un estudi de 2010 encarregat per l’European Brain Council, el cost de les malalties cerebrals ascendeix només a Europa a aproximadament 800 bilions d’Euros l’any, amb més d’un terç de la població afectada. Entre un 25% i un 35% dels pacients que tenen una malaltia neuronal són refractaris al tractament farmacològic i queden per tant sense una teràpia efectiva. L’alta incidència de malalties relacionades amb el cervell a nivell mundial i el seu immens cost social reclama majors inversions en recerca bàsica, amb l’objectiu de desenvolupar teràpies més eficients i noves eines de diagnòstic.

Les interfícies de cervell existents es basen en metalls (com el platí i l’iridi), amb restriccions importants pel que fa a la miniaturització i la resolució del senyal i, per tant, responsables de nombrosos efectes secundaris. Com a conseqüència, existeix una taxa de rebuig del 50% entre els pacients candidats. La tecnologia disruptiva d’INBRAIN Neuroelectronics, basada en grafè, superarà les limitacions actuals de les interfícies neuronals basades en metalls.

INBRAIN Neuroelectronics comportarà una profunda transformació tecnològica en el tractament de malaties neuronals. Els seus sistemes intel·ligents implantables estan basats en elèctrodes de grafè, que permeten una fabricació miniaturitzada a la nanoescala, amb el potencial d’arribar a una resolució que permeti llegir l’activitat de les neurones d’una en una. Les extraordinàries propietats del grafè -lleuger, biocompatible, flexible i extremadament conductiu- són incorporades a dispositius molt més petits que són més segurs d’implantar i poden ser programats, actualitzats i recarregats sense cables.

Conduït per intel·ligència artificial, l’implant pot aprendre del cervell del pacient i provocar respostes adaptades per oferir una teràpia neurològica personalitzada. A més, la gestió de big data permetrà fer de manera remota la monitorització del dispositiu i el processament de les dades.

La tecnologia ja ha estat validada in-vitro i in-vivo, i els testos de biocompatibilitat i toxicitat han estat un èxit. S’han completat estudis en animals grans i la inversió es dedicarà a portar la tecnologia a pacients humans, en col·laboració amb grups europeus de referència en neurocirurgia i neurològica.

Una spin-off amb la contribució de l'IMB-CNM

INBRAIN està dirigida per Carolina Aguilar (antiga Directora de Deep Brain Stimulation European and Global Commercialization a Medtronic) i va ser fundada, entre d’altres, pel Professor ICREA Jose A. Garrido, líder del Grup ICN2 Advanced Electronic Materials and Devices, el Dr. Anton Guimerà, investigador al Grup d'Aplicacions Biomèdiques de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC) i el Professor Kostas Kostarelos, líder del Grup de Nanomedicine de l’ICN2 i Professor i Chair de Nanomedicina al National Graphene Institute i a la Faculty of Biology, Medicine and Health de la University of Manchester (UK). L’equip de desenvolupament de la tecnologia està format per experts en neurotecnologia com Bert Bakker (CTO) i Michel Decre (assessor de tecnologia i membre de consell de l’empresa) de Philips i d’altres startups exitoses de neurotecnologia a Europa.