Vés al contingut
02 des. 2021

Un dispositiu autònom per protegir les aus de les línies elèctriques

Energiot, una spin-off del CSIC ha desenvolupat un dispositiu per evitar l’electrocució de les aus a les línies elèctriques i prevenir accidents per aquestes causes.

Energiot desarrolla un sistema autónomo para protección de aves en tendidos eléctricos

Share

Energiot, una spin-off creada per científics de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, ha desenvolupat un dispositiu autònom per espantar les aus de les xarxes elèctriques i prevenir-ne, així, la seva electrocució i els accidents derivats. El desenvolupament ha estat guardonat fa uns dies amb el premi ‘CHALLENGE’ Protecció d’avifauna d’Iberdrola.

El dispositiu està dotat de sensors que, en detectar la presència d’aus a prop de les línies, disparen una alerta i aquesta, alhora, una ona acústica que espanta l’animal. Així, el dispositiu preveu l’electrocució de l’au i els accidents elèctrics derivats com una fallada a la xarxa”

Un informe preliminar de SEO/Birdlife l’any 2020 estimava que anualment podien estar sent electrocutades fins a cinc milions d’aus per les línies elèctriques. Moltes d’aquestes aus són espècies amenaçades o en perill d’extinció, especialment rapinyaires. No és sols un problema greu ambiental i ecològic, sinó també una possible causa d’accidents, amb resultats que també poden ser molt importants.

A més de protegir les aus, el dispositiu permet monitoritzar l’estat de la línia per poder prevenir altres errors potencials. El sistema és autònom energèticament. D’una banda, utilitza una tecnologia patentada per Energiot, que captura energia del camp magnètic de l’electricitat circulant pels cables i, d’altra banda, té un panell solar de 20 watts (potència similar a un carregador d’un telèfon mòbil) que alimenta una bateria.

Tal com explica Gonzalo Murillo, investigador del CSIC i principal artífex d’Energiot, el dispositiu s’està validant ara a la xarxa elèctrica d’Iberdrola, però també estan fent proves pilots a Nova Caledònia (illa del pacífic pertanyent a França) per a altres usos com la detecció de talls i monitorització de l’ampacitat de les línies -ampacitat és el corrent màxim que un conductor pot transportar en condicions d’ús normals. La spin-off també està tancant altres projectes pilot a Espanya, Europa i Brasil per a diferents aplicacions elèctriques.

Internet de les coses

Energiot utilitza l’Internet de les Coses (IoT) per monitoritzar les xarxes de serveis públics sense manteniment. Ho fan possible gràcies a una tecnologia piezoelèctrica, patentada per ells, que els permet "collir" l’energia residual que es desprèn de les vibracions o dels camps magnètics. Tal com explica Gonzalo Murillo, es tracta de petites quantitats d’energia, amb prou feines uns mil·livats, però que són “suficients per alimentar els petits dispositius que formaran l’anomenat internet de les coses”.

La idea de l’Internet de les coses (IoT) és interconnectar tota aquesta xarxa de sensors i permetre una gestió intel·ligent de les ciutats i dels serveis públics, que permetin reduir costos i un funcionament més eficient.

Gestió intel·ligent de la xarxa elèctrica

"Les nostres investigacions van dirigides a la gestió dinàmica de la xarxa elèctrica (Dynamic Line Rating o DLR)", explica Gonzalo Murillo, "que permeti gestionar en temps real la transmissió d’energia elèctrica, balancejant el consum i la generació, un aspecte cada cop més crític amb la integració creixent de fonts renovables, i gestionar i reequilibrar la distribució de l’electricitat". Es calcula que hi ha a Espanya més d’un milió de quilòmetres en línia elèctrica (2,6 vegades la distància a la Lluna), amb línies de fins a 240 mil volts. Són instal·lacions que necessiten una fiabilitat pràcticament del 100%, però que presenten un molt difícil accés i un manteniment costós, i en les quals es poden donar accidents per sobrecàrregues a la xarxa o per electrocució d’animals, fallades als aïlladors o altres causes.

La gestió intel·ligent d’aquesta xarxa suposa poder controlar i distribuir la circulació del corrent elèctric segons el consum i el subministrament d’energia. Per explicar-ho, diu Gonzalo Murillo, "sovint diem que és el google maps de l’electricitat. Abans anàvem a una destinació per carretera i si hi havia congestió de trànsit no ho podies preveure. Ara, el GPS ens alerta de la congestió i podem canviar la ruta a una millor opció. Això és el que es persegueix amb la gestió intel·ligent de la xarxa elèctrica: reequilibrar la distribució i la transmissió de l’energia en funció de la generació d’energia renovable en aquell moment, de les circumstàncies i la capacitat de les línies, depenent també de factors ambientals".

Per això, l’objectiu és dotar les línies elèctriques de dispositius autònoms de baix cost com el que ha desenvolupat Energiot, que permetin un desplegament global i transparent i que puguin facilitar informació permanent de l’estat de les línies elèctriques i permetre’n un manteniment predictiu.