Vés al contingut
18 maig 2022

NANBIOSIS renova la seva acreditació com a Infraestructura Científica Tècnica Singular (ICTS)

NANBIOSIS és una de les cinc ICTS de l'àrea de ciències de la salut i biotecnologia i l'IMB-CNM és a càrrec de la Unitat de Micro-Nano Tecnologia, ja que és un lloc amb capacitat per produir grafè CVD d'alta qualitat.

People working in a Clean Room area. Fotoshop.

Share

El text original va ser publicat al lloc NANBIOSIS.

La Ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, va presidir la XI reunió del Consell de Política Científica, Tecnològica i d'Innovació, on es va aprovar l'actualització del Mapa d'Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars, el Mapa ICTS 2021-2024.

Les ICTS són instal·lacions dedicades a la recerca capdavantera i de la més alta qualitat, així com a la transmissió, intercanvi i conservació del coneixement, la transferència de tecnologia i el foment de la innovació.

El mapa compta amb 29 ICTS repartides per tots els territoris, inclou NANBIOSIS, la Infraestructura per a la Producció i Caracterització de Nanomaterials, Biomaterials i Sistemes a Nanomedicina amb les seves 26 unitats.

NANBIOSIS és una de les cinc ICTS a l'àrea de les ciències de la salut i la biotecnologia. Aquesta àrea temàtica ha augmentat significativament la seva representació al Mapa ICTS actual. Sota el concepte de TIC distribuïdes s'han establert xarxes d'infraestructura al camp de la imatge, la nanotecnologia i les ciències òmiques. A més, també es reforcen els laboratoris d'alta seguretat biològica, ampliant les infraestructures d'aquest tipus que ofereixen els serveis.

"És una gran oportunitat poder renovar l'acreditació per potenciar el desenvolupament de pel·lícules de CVD-grafè i també la implementació de tecnologies de capa fina per construir microdispositius flexibles per a aplicacions biomèdiques", explica Rosa Villa, responsable del Grup d'aplicacions de l'IMB-CNM.

L'IMB-CNM al mapa ICTS

L'institut està a càrrec de la Unitat de Tecnologia Micro-Nano de NANBIOSIS (Unitat 8), ja que és un lloc amb capacitat per produir CVD-grafè d'alta qualitat. Gràcies a la integració de l'equip a les instal·lacions de la Sala Blanca de l'IMB-CNM, és possible completar una àmplia gamma de processos de micro i nanofabricació (processos tèrmics i CVD, metal·lització, fotolitografia, gravat sec i humit, etc.) per a la fabricació completa de microdispositius basats en grafè.

NANBIOSIS és el segon espai que l'IMB-CNM ha col·locat al mapa ICTS, i l'altre és la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, com a node de la xarxa MICRONANOFABS. Aquesta xarxa també ha renovat recentment el segell.

Mapa actualitzat ICTS

Com a novetat, l'actualització incorpora quatre nous nodes o infraestructures associades a les ICTS. En concret, s'incorporen a la ICTS Xarxa Espanyola de Supercomputació el node informàtic de NASERTIC a Navarra, el node informàtic del CIEMAT a Extremadura i Madrid i el node de dades del Port d'Informació Científica a Catalunya, mentre que el Centre de Microanàlisi de Materials s'associa com a node a la nova infraestructura distribuïda d'aplicacions basades en acceleradors. Així mateix, Navarra incorpora per primera vegada a aquest mapa una infraestructura, un instrument que millora la gestió de les TIC i ajuda aquestes organitzacions a accedir a finançament del Ministeri així com a fons autonòmics i europeus, en especial els fons FEDER i els Fons de Recuperació i Resiliència (RMR).

En aquest sentit, la ministra ha anunciat que la propera convocatòria de reforç de les ICTS, prevista per al primer semestre del 2022, destinarà 38 milions d'euros fins al 2025 per finançar línies d'inversió associades a la construcció, desenvolupament, instrumentació, equipament i millora de les seves capacitats cientifico-tècniques. La convocatòria anterior, publicada al 2021, dedicava prop de 37 milions d'euros a aquestes infraestructures.