Vés al contingut
30 març 2024

Mor Emilio Lora-Tamayo, exdirector de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona i clau en la seva fundació

Lamentem profundament la mort d'Emilio Lora-Tamayo, amic i company de l'IMB-CNM-CSIC, al qual estava vinculat des dels seus inicis. Va ser també president del CSIC i catedràtic d'Electrònica per la Universitat Autònoma de Barcelona. Descansi en pau.

Composición de oblea con Emilio Lora-Tamayo y el texto "Pasión por la microelectrónica"

Share

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona ret homenatge a la figura d'Emilio Lora-Tamayo d’Ocón, nascut a Madrid el 5 de novembre de 1950. Protagonista per mèrits propis de la història del CSIC, del qual ha estat vicepresident i president en dues ocasions diferents (2003-2005 i 2012-2017). Investigador en el camp de la microelectrònica i la nanotecnologia, va ser també director de l'IMB-CNM (2008-2012) i vicedirector durant molts anys. Va ser una de les figures clau de la creació del Centre Nacional de Microelectrònica a principis dels vuitanta (fundat oficialment en 1985), que va permetre que tant el CNM com la seva Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, actualment Infraestructura Científica i Tècnica Singular (ICTS), veiessin la llum al campus de la Universitat Autònoma de Barcelona (Bellaterra, Barcelona) per a convertir-se en el que són avui dia. També va ser director tècnic de l'empresa Disseny + Tecnologia Microelectrònica (D+T Microelectrònica AIE).

Lamentem profundament la mort d'Emilio, mort ahir, divendres 29 de març, als 74 anys, segons va informar el propi CSIC. A totes les persones que van treballar amb ell en l'Institut de Microelectronica de Barcelona ens deixa un llegat que viurà sempre amb nosaltres. Acompanyem a la família i amistats en el sentiment. Descansi en pau.

La data del funeral encara està per confirmar.

Una trajectòria lligada a la microelectrònica

Doctor en Ciències Físiques per la Universitat Complutense de Madrid, catedràtic d'Electrònica de la Universitat Autònoma de Barcelona, va ser investigador a França (en centres com la Ècole Nationale Supérieure d’Aéronautique et de l'Espace a Tolosa o el Laboratoire d’Electronique et de l’Informatique de Grenoble) i professor visitant en la Universitat de Berkeley (els Estats Units). Lora-Tamayo era rector honorari vitalici de les universitats Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i Camilo José Cela (nomenat el passat octubre en el seu últim acte públic).

Membre supernumerari de la Reial Acadèmia De Ciències i Arts de Barcelona; president del Comitè Científic de la Fundación García Cabrerizo; Vicepresident de Science Europe, institució europea que agrupa els Organismes Públics de recerca. En possessió de l'Encomano de número de l'Orde del Mèrit Civil, era també membre de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Cádiz; de la Reial Acadèmia de Ciències de Murcia i de la Reial Acadèmia de Sant Dionisio d'Arts i Ciències de Jerez de la Frontera.

La seva àrea de treball era la Microelectrònica i la Nanotecnologia, especialment en la tecnologia de semiconductors, microcircuits i la simulació i disseny de dispositius i circuits integrats de silici, micro i nanosistemes. Amb més de 100 articles en revistes científiques i més de 150 comunicacions en congressos nacionals i Internacionals; coautor de set patents i de més d'una dotzena de llibres i capítols de llibres especialitzats. Va participar en més de 50 projectes nacionals i internacionals de R+D i va presidir el Comitè Científic Assessor per a la remediació de les conseqüències de l'enfonsament del vaixell "Prestige" entre 2002 i 2003.