Vés al contingut
19 set. 2019

L'investigador de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, Gonzalo Murillo, rebrà beques de recerca "la Caixa" 2019

L’investigador del centre de referència en microelectrònica del país ha rebut una beca d’investigació Junior Leader Retaining, a la convocatòria de beques postdoctorals.

gonzalo

Share

La Fundació "la Caixa" ha concedit recentment un total de 28 milions d'euros en subvencions a 79 projectes pioners de recerca i impacte social. Els ajuts van ser atorgats pel president de la Fundació Isidro Fainé; El director general Jaume Giró; Javier Solana, membre del Patronat i del Consell Assessor de Recerca expert de la fundació; i Pedro Duque, ministre espanyol de Ciència, Innovació i Universitats. Els projectes de recerca pertanyen a tres línies d’actuació en la investigació realitzada per la Fundació "la Caixa": beques postdoctorals destinades a fomentar investigadors amb talent; suport a l’excel·lència en recerca en biomedicina i salut amb la beca Health Research i el programa CaixaImpulse, destinat a transferir els resultats de la recerca biomèdica a la societat.

L’investigador Gonzalo Murillo, de l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, ​​rebrà 300.000 euros amb la convocatòria “Junior Leader Retaining”. Aquesta és la segona edició de la convocatòria de beques i s’han seleccionat un total d’11 iniciatives de recerca de 480 sol·licituds. Els ajuts ajudaran els candidats amb èxit a dur a terme la seva recerca, promovent carreres científiques innovadores i de qualitat a Espanya i Portugal.

El projecte liderat per, Recol·lecció d’energia per a dispositius bioelectrònics autònoms extremadament miniaturitzats aplicats a l’estimulació elèctrica mínimament invasiva a nivell cel·lular (SPARKDUST), té com a objectiu estudiar l’aplicació de microxips autònoms, de mida més petita que una cèl·lula, en els camps de la medicina nanomedicina. Aquest estudi prové dels seus antecedents en la recollida d'energia i els nanomaterials piezoelèctrics. El nostre cos està regulat principalment per impulsos elèctrics. Els nervis, els músculs i els òrgans utilitzen pics neuronals com a llenguatge de comunicació. De fet, trastorns com l’epilèpsia, les malalties d’Alzheimer i Parkinson, el dolor crònic o les depressions es poden tractar mitjançant estimulació elèctrica. Tot i els esforços per miniaturitzar aquests dispositius implantables, coneguts com electroceutics, els pacients encara han de patir una cirurgia delicada i portar un dispositiu implantat i una bateria tot el temps.

Aquest projecte proposa el desenvolupament de dispositius microelectrònics i nano bioelectrònics autònoms per al tractament futur d’una enorme varietat de malalties devastadores, com ara trastorns neuronals i motors. Es basa en l’estimulació elèctrica de cèl·lules electroactives, com cèl·lules musculars, osteoblasts i neurones. Aquests petits dispositius produeixen petits potencials elèctrics en recollir l’energia al voltant de la cèl·lula (motilitat cel·lular, ultrasons, camps magnètics, etc.). Es fabriquen mitjançant la integració de nanomaterials intel·ligents, sistemes micro i nano electromecànics (MEMS / NEMS) i microelectrònica.

El projecte pretén treballar en aquesta perspectiva innovadora d’una nanomedicina no basada en processos químics, sinó que consisteix en “pols intel·ligent” que pot estimular elèctricament grups específics de cèl·lules d’òrgans i nervis clau del cos, cosa que permetria tractar eficaçment tractaments devastadors. malalties que eviten efectes secundaris o cirurgies.