Vés al contingut
07 oct. 2019

L'Institut de Microelectrònica de Barcelona lidera un projecte per desenvolupar plataformes de xips per al control de cèl·lules neuronals

El projecte LAB4CELL desenvoluparà sensors per mesurar Paràmetres bioquímics com pH, CO2, O2 dissolt, glucosa i lactat en Cèl·lules neuronals.

LAB4CELL

Share

Estudiar el comportament de les cèl·lules neuronals davant els fàrmacs i els processos d'electroestimulació. Aquest l'objectiu de el projecte LAB4CELL ( "Sistemes Lab-on-xip basats en tecnologia microelectrònica i fotònica per al control de cultius cel·lulars i comportament neuronal"), un projecte liderat per l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) que involucra tres organismes d'investigació nacionals. El passat 3 d'octubre va tenir lloc la reunió inicial de el projecte a les instal·lacions de l'IMB-CNM.

Aquest projecte té com a objectiu el desenvolupament de diverses plataformes Lab-On-a-Chip (LOC) per al control de cèl·lules de cultiu i més específicament cèl·lules neuronals. El LOC contindrà sensors electroquímics i fotònics, desenvolupats utilitzant silici i nova tecnologia basada en seda, elements de control fluídics basats en tecnologia polimèrica i electrònica per a la electroestimulació de neurones. Els sensors mesuraran paràmetres bioquímics com pH, CO2, O2 dissolt, glucosa i lactat per estudiar el comportament de les cèl·lules neuronals davant els fàrmacs i els processos d'electroestimulació.

El projecte LAB4CELL ha estat finançat pel Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, dins de la convocatòria 2018 de projectes R+D «Reptes Recerca» de el programa estatal d'R+D orientada als Reptes de la Societat. Aquesta convocatòria té com a finalitat la contribució a la solució dels problemes socials, econòmics i tecnològics orientats cap a la recerca de solucions als reptes de la societat, mitjançant la publicació dels seus resultats en fòrums d'alt impacte científic i tecnològic, transferència de tecnologia i la internacionalització de les activitats.

En el projecte hi participa l'equip de Grup de Transductors Químics (GTQ) de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) liderat per la Dra. Cecilia Jiménez i el Dr. Xavier Muñoz, juntament amb un equip de el Departament d'Enginyeria Electrònica de la Universitat de Sevilla, liderat pel Professor José Manuel Quero, i amb la col·laboració de de l'Institut Murcià de Recerca i Desenvolupament Agrari i Alimentari (IMIDA) amb l'investigador Dr. Salvador Aznar a al front.