Vés al contingut
07 abr. 2025

L'IMB-CNM ret homenatge a Emilio Lora-Tamayo, exdirector de l'institut i expresident del CSIC

Familiars, personal de l'institut i companys van recordar en un acte íntim el seu impacte tant a nivell professional com personal un any després de la seva mort.

Acto de homenaje a Emilio Lora-Tamayo, foto de grupo con la familia posando con la placa y las autoridades invitadas al acto, director del IMB-CNM, CSIC, UAB, UCJC...

Share

La comunitat científica es va reunir per retre homenatge a Emilio Lora-Tamayo d'Ocón, antic vicedirector i director de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), així com a president del CSIC; la seva dedicació i lideratge van deixar una empremta inesborrable. Durant l'esdeveniment, celebrat ahir a la Delegació del CSIC a Catalunya, es van compartir anècdotes i experiències, es va lliurar una placa commemorativa a la seva família i es va destacar la seva contribució al creixement de la institució.

Per part de l'IMB-CNM, van intervenir Luis Fonseca, com a actual director i company; Lourdes Carreras, la seva secretària durant tota la seva trajectòria a l'IMB-CNM i que en va destacar la vessant més personal; Joan Bausells, investigador i company en el mateix grup de recerca; i Manuel Lozano, investigador i primer doctorand de l'IMB-CNM, a qui Lora-Tamayo va dirigir la tesi.

Per part del CSIC, van intervenir Luis Calvo, delegat institucional del CSIC a Catalunya, i José Ramon Urquijo, que va ser vicepresident d'Organització i Relacions Institucionals durant la presidència de Lora-Tamayo. Per part de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va intervenir Joan García, catedràtic i company al departament. Per la Universidad Camilo José Cela (UCJC), va intervenir Fernando de Saavedra, director de gabinet durant l'etapa de Lora-Tamayo com a rector de la institució.

Tot i que no van poder assistir-hi, es van llegir unes paraules de Francesc Serra i Mestres i de Joan Peracaula Roura, com a excompanys i exdirectors de l'IMB-CNM; i de Jaime Olmedo Ramos, rector de la UCJC que va succeir Lora-Tamayo en el càrrec.

Des del vessant científic, es va destacar el seu treball visionari en el desenvolupament de la microelectrònica a Espanya en els seus inicis durant els anys vuitanta, així com la seva contribució a l'establiment de la recerca en nanoelectrònica a començaments dels 2000. 

En l'àmbit personal, tothom va coincidir a destacar la vessant més humana de Lora-Tamayo, la seva proximitat en el tracte, la seva disponibilitat i les seves frases fetes. 

Des de les universitats, les persones que van intervenir van coincidir a remarcar la seva passió per fer classe i per l'ensenyament en general.

Al final de l'acte, es va lliurar a la família una placa commemorativa, idèntica a una altra que ara està penjada a les instal·lacions de l'IMB-CNM i en la qual es llegeix: “En reconeixement a Emilio Lora-Tamayo d’Ocón, el treball i la dedicació del qual van fer de l’IMB-CNM-CSIC el centre de referència que és avui”. Per al lliurament, van pujar a la tarima la seva família, esposa i tres fills, i els exdirectors Manuel Lozano i Carles Cané.

El delegat institucional va recollir les aportacions de totes les persones i va cloure l'acte desitjant que perdurin el valor de la gestió i l'esforç d'Emilio Lora-Tamayo, destacant fites de la seva presidència al CSIC i desitjant que el seu llegat continuï.

Una trajectòria lligada a la recerca i la gestió

Lora-Tamayo va ser vicedirector de l'IMB-CNM des dels primers dies de la seva fundació, l'any 1985, i en va ser director entre 2008 i 2012. També va ser president del CSIC entre 2003 i 2004 i, en un segon període, entre 2012 i 2017.

Va morir fa un any. Era doctor en Física per la Universitat Complutense de Madrid i va començar a desenvolupar la seva tasca investigadora a França, en centres com l'Ècole Nationale Supérieure d’Aéronautique et de l’Espace a Tolosa o el Laboratoire d’Electronique et de l’Informatique de Grenoble. La seva àrea de treball era la Microelectrònica i la Nanotecnologia, especialment en la tecnologia de semiconductors, microcircuits i la simulació i disseny de dispositius i circuits integrats de silici, microsistemes i nanosistemes.

Era rector honorari vitalici de les universitats Internacional Menéndez Pelayo (UIMP) i Camilo José Cela. Membre supernumerari de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona; president del Comitè Científic de la Fundació García Cabrerizo; vicepresident de Science Europe, institució europea que agrupa els organismes públics d'investigació. En possessió de l'Encomienda de Número de l'Orde del Mèrit Civil, també era membre de la Reial Acadèmia de Medicina i Cirurgia de Cadis; de la Reial Acadèmia de Ciències de Múrcia i de la Reial Acadèmia de Sant Dionís de les Arts i les Ciències de Jerez de la Frontera.

  • Intervenció de Luis Fonseca.
  • Intervenció de Lourdes Carreras.
  • Intervenció de Joan Bausells.
  • Intervenció de Manuel Lozano.
  • Intervenció de Luis Fonseca.
  • Públic assistent a l’acte d’homenatge
  • Intervenció de Jose Ramon Urquijo.
  • Intervenció de Fernando de Saavedra.
  • Intervenció de Joan García.
  • Família d’Emilio Lora-Tamayo a l’acte d’homenatge, la seva esposa i els seus tres fills en comú.
  • Luis Calvo, delegat institucional del CSIC.
  • Foto de grup amb la família d'Emilio Lora-Tamayo amb la placa i les persones convidades a l'acte.