Vés al contingut
22 set. 2020

La investigadora del CSIC Neus Sabaté, guardonada als Premis de Física Reial Societat Espanyola de Física

La investigadora de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona del CSIC ha estat guardonada en la categoria de Física, Innovació i Tecnologia. El jurat ha destacat “la seva visió pionera i la seva gran creativitat en el camp de les bateries biodegradables".

Neus Sabate

Share

La decisió de jurat reconeix la trajectòria científica i tecnològica d'excel·lència de la Dra. Neus Sabaté, destacant d'ella "la visió pionera i la gran creativitat en el camp de les bateries biodegradables. Les seves aportacions estan donant lloc tant a articles d'alt impacte, com a desenvolupaments innovadors d'aplicació empresarial. Aquest treball innovador té el potencial de generar un rellevant impacte social i mediambiental. Representa un exemple inspirador per a les joves investigadores en una àrea on la presència de la dona és encara minoritària".

Neus Sabaté i Vizcarra és investigadora del CSIC i ICREA a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM). L'any 2006 va començar a investigar en el desenvolupament de cèl·lules microfluídiques, tecnologia que ha desenvolupat fins arribar a les actuals bateries de paper. És co-fundadora d'una spin-off, Fuelium, que tracta de portar aquestes bateries de paper al mercat.

Aquestes bateries ecològiques de paper destinades a sistemes portàtils de diagnòstic, s'activen quan entren en contacte amb un líquid i poden alimentar dispositius d'un sol ús. La tecnologia permetria el desenvolupament de kits més assequibles i respectuosos amb el medi ambient, ja que eviten l'ús de bateries convencionals. Permetrien, així mateix, l'ús de kits de diagnòstic o petits dispositius biomèdics en zones rurals o països en vies de desenvolupament, on l'accés a l'electricitat no és sempre possible.

Un resultat recent d'aquesta tecnologia és un dispositiu que permet el diagnòstic ràpid de la fibrosi quística. Ara, l'equip de Sabaté treballa en la seva validació clínica i la seva transferència al mercat.

La investigació que lidera Neus Sabaté ha despertat un gran interès industrial i científic. Prova d'això són les ajudes i guardons rebuts. Entre ells, una ajuda Consolidator Grant del Consell Europeu per a la Recerca (ERC), que es concedeix a projectes seleccionats molt innovadors, i el premi Fons d'Emprenedors de la Fundació Repsol, concedit a l'spin-off Fuelium.

A més, la científica ha estat seleccionada aquest estiu com una de les 13 finalistes en la categoria principal del premi Women Innovators 2020, impulsat per programa europeu Horitzó 2020.

Els Premis de Física Reial Societat Espanyola de Física (RSEF) - Fundació BBVA 2020 reconeixen anualment des de 2008 la creativitat, l'esforç i l'assoliment en el camp de la física amb la finalitat de servir d'estímul als professionals que desenvolupen la seva tasca tant en la investigació, com en els àmbits dels ensenyaments secundari i universitari, la innovació, la tecnologia i la divulgació.

A més de Neus Sabaté, també han estat reconeguts Pablo Jarillo-Herrero, amb la Medalla de la Reial Societat Espanyola de Física; Héctor Gil Marín, investigador Jove en Física Teòrica; María José Martínez-Pérez, Investigador Jove en Física Experimental; Antonio Guirao Piñera, Ensenyament i Divulgació de la Física (modalitat Ensenyament Universitari); Mª Matilde Ariza Montes, Ensenyament i Divulgació de la Física (modalitat Ensenyament Mitjà); Fernando Ignacio de Prada Pérez de Azpeitia i José Antonio Martínez Pons, Millor Article d'Ensenyament en les publicacions de la RSEF; Antxon Alberdi, José L. Gómez, Iván Martí-Vidal i Eduardo Ros, Millor Article de Divulgació a les publicacions de la RSEF.