Vés al contingut
10 jul. 2020

La investigadora del CSIC Neus Sabaté, candidata al guardó Women Innovators 2020

La científica del CSIC i de ICREA a l'Institut de Microelectrònica de Barcelona és una de les 13 finalistes en la categoria principal d'aquest premi que reconeix a les dones emprenedores. Sabaté ha estat seleccionada per ser cofundadora de Fuelium, una 'spin-off' del CSIC que desenvolupa bateries ecològiques de paper destinades a sistemes portàtils de diagnòstic.  El guardó, impulsat pel programa europeu Horitzó 2020, està dotat amb 100.000 euros.

Neus Sabate

Share

La investigadora del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) Neus Sabaté, de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC), és candidata al premi Women Innovators 2020 en la categoria principal.

Sabaté, que és una de les 13 finalistes, ha estat seleccionada per ser cofundadora i assessora científica de l'empresa Fuelium. Aquesta empresa de base tecnològica del CSIC va ser creada el 2015 per desenvolupar bateries ecològiques de paper destinades a sistemes portàtils de diagnòstic.

Neus Sabaté és doctora en Físiques i professora d'investigació ICREA. Abans de la seva arribada al CSIC va desenvolupar la seva tasca investigadora en el Laboratory for Analysis and Architecture of Systems (França), depenent del Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS), i en el Fraunhofer-Institut für Zuverlässigkeit und Mikrointegration (Alemanya). L'any 2006 va començar a investigar en el desenvolupament de cèl·lules microfluídiques com a investigadora del CSIC, tecnologia que ha desenvolupat fins arribar a les actuals bateries de paper de Fuelium, una empresa que va co-fundar juntament amb l'investigador Juan Pablo Esquivel, de l'IMB-CNM -CSIC.

El premi, que està impulsat pel programa europeu Horitzó 2020, "celebra els èxits de les emprenedores al front de companyies innovadores". Mariya Gabriel, la comissària europea d'Innovació, Recerca, Cultura, Educació i Joventut, explica: "Avui celebrem el treball de dones innovadores excel·lents i encoratgem la propera generació de dones i nenes a seguir els seus passos. Els prejudicis i els estereotips de gènere continuen allunyant les nenes i dones de les carreres relacionades amb la ciència i la tecnologia. Aquestes dones clarament lideren amb l'exemple i demostren que pots seguir els teus somnis sense importar com de grans siguin".

FUELIUM I LES BATERIES ECOLÒGIQUES DE PAPER

Les bateries ecològiques de paper destinades a sistemes portàtils de diagnòstic desenvolupades per l'spin-off del CSIC Fuelium s'activen quan entren en contacte amb un líquid i poden alimentar dispositius d'un sol ús. Aquesta tecnologia permetria el desenvolupament de kits d'un únic ús més assequibles i respectuosos amb el medi ambient, atés que eviten l'ús de bateries convencionals. Dispositius com aquest permetrien, per exemple, un diagnòstic immediat en zones rurals o en països en vies de desenvolupament, on l'accés a l'electricitat no és sempre possible.

La tecnologia de Fuelium està protegida per diverses patents del CSIC que s'han llicenciat a la companyia per al seu desenvolupament i explotació comercial i que ha despertat gran interès en el mercat. Prova d'això són les inversions i suports que ha rebut de la Fundació Gates i l'obtenció del guardó de la Fundació Repsol.

"Neus és un exemple real de com la innovació disruptiva sorgeix de la bona ciència. El CSIC demostra un cop més com la ciència està donant resultats que arriben a la societat i com la ciència de qualitat és una peça clau de la Innovació", assenyala Ángela Ribeiro, vicepresidenta adjunta de la Transferència de Coneixement del CSIC. "Aquest any altres investigadores promotores de spin-offs del CSIC han estat premiades en diferents fòrums empresarials, com és el cas de les companyies Evoenzyme, 2Eyes Vision o Marsibionics. És un veritable orgull per a tots nosaltres comptar amb col·legues que realitzen una ciència tan puntera alhora que s'esforcen perquè els resultats arribin a la societat a través d'empreses innovadores, base de la locomotora econòmica d'un país", afegeix Ribeiro.

Per la seva banda, el responsable de l'àrea de Propietat Industrial i Suport a l'Emprenedoria de la Vicepresidència Adjunta de la Transferència de Coneixement de l'CSIC, Javier Etxabe, apunta: "Des del principi vam saber veure el potencial de la tecnologia. Hem col·laborat amb Fuelium i els hem vist créixer com a empresa i com a equip emprenedor. Sabaté ha estat guardonada amb una posició ICREA, Juan Pablo és Científic Titular al CSIC i, a més, el grup ha crescut i ha augmentat el seu finançament nacional i europeu. Cada vegada veiem amb més freqüència com la transferència de tecnologia del CSIC arriba a la societat a través de la creació d'empreses innovadores. Animem totes les emprenedores, que ja suposen un terç dels emprenedors del CSIC, a perseverar en els seus projectes empresarials. Sens dubte es mereixen i tindran tot el nostre suport".

UN PREMI PER INSPIRAR LES JOVES EMPRENEDORES

El premi Women Innovators té dues categories. A la categoria principal han estat nominades 13 candidates, entre elles la investigadora de l'IMB-CNM-CSIC, i està dotat amb tres premis de 100.000 euros cadascún. L'altra categoria reconeix a les empresàries menors de 35 anys. Hi competeixen 8 dones i compta amb una dotació de 50.000 euros. Les finalistes d'aquest any són pioneres en innovacions disruptives en una àmplia gamma d'indústries. Les seves innovacions van des de l'optimització de tractaments contra el càncer fins a la generació d'electricitat neta.

Llançat per primera vegada el 2011, el premi de la Unió Europea (UE) Women Innovators va ser creat per conscienciar sobre la necessitat que hi hagués més dones empresàries i de crear models inspiradors per a altres dones i nenes. El guardó es concedeix cada any a dones emprenedores de la UE i els països associats que hagin fundat una companyia d'èxit, portat la innovació a l'mercat.

Encara que hi ha més dones que homes a Europa, només el 16% de les noves empreses europees han estat fundades o cofundadas per dones i només un 6% té equips fundadors integrats exclusivament per dones. Aconseguir la igualtat de gènere en totes les esferes de la vida és una de les principals prioritats de la Comissió Europea.