Vés al contingut
09 jun 2023

Fuelium, spin-off del CSIC, premiada a Expoquimia 2023

L'empresa cofundada per Neus Sabaté, investigadora de l'IMB-CNM, rep el premi “Best in Class” a la categoria “Tech Transfer” pel seu desenvolupament de bateries ecològiques fabricades en paper. Els premis “Best in Class”, amb quatre categories, reconeixen projectes de gran perfil disruptiu i transformació empresarial. Les bateries de Fuelium no generen residus tòxics i poden alimentar una gran varietat de dispositius d'un sol ús.

Fotografia Spin-off Fuelium

Share

Fuelium, spin-off de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM) del CSIC, ha rebut un dels guardons “Best in Class” del Saló Expoquimia. El jurat ha reconegut el treball d’aquesta spin-off com a exemple de transferència tecnològica.

L'empresa va ser fundada l'any 2015 per Neus Sabaté, investigadora de l'IMB-CNM, i Juan Pablo Esquivel, aleshores també investigador de l'IMB-CNM. Aquesta spin-off, amb seu al Parc de Recerca de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), desenvolupa, produeix i comercialitza bateries ecològiques de paper per a dispositius d'un sol ús.

Es tracta de bateries que es poden implementar en tests de diagnòstic ràpid, sensors de monitoratge ambiental o packaging. Ofereixen una alternativa assequible per alimentar petits dispositius, són biodegradables, no necessiten ser reciclades i no generen residus. I és que, a diferència de les piles convencionals, aquestes bateries només generen la quantitat d'energia necessària per a cada aplicació i no contenen metalls pesants ni nocius per a la salut. Estan fetes principalment de paper, carboni i metalls biodegradables.

L'entrada d'aquestes piles ha estat ben rebuda per sectors com el cosmètic i el diagnòstic ràpid. Tal com explica Sabaté, “actualment les nostres piles de paper s'estan aplicant en màscares facials per generar microcorrents que faciliten la penetració dels principis actius”.

“El mercat al qual ens dirigim és el del diagnòstic, on estem desenvolupant solucions energètiques que fan possible la lisi cel·lular o l'amplificació de mostres d'ARN viral en tests portàtils de manera sostenible. A més, estem estudiant la possibilitat de substituir les piles de botó de les bombes injectores d'insulina”, conclou la professora ICREA.

Els premis “Best in Class”, que ha presentat la trobada internacional de química Expoquimia a la darrera edició, reconeixen projectes de gran perfil disruptiu i capaços d'aconseguir una transformació empresarial sostenible en diferents sectors gràcies a la química.

A més de Fuelium, guardonada a la categoria “Tech Transfer”, també van ser premiats H2Site, Inditex i la iniciativa Stock Control de Repsol.

També en el marc de la trobada, representants d´aquestes quatre empreses han explicat les solucions aplicades i els resultats concrets de les seves innovacions en unes jornades dins de la secció Industry Showcase.