Vés al contingut
14 nov. 2023

Els investigadors Tomás Palacios i Christian Bergaud s'incorporen al Consell Assessor Científic de l'IMB-CNM

El CSIC nomena a Palacios, catedràtic i professor del MIT estatunidenc, i Bergaud, investigador en el LAAS-CNRS francès, com a nous membres per a la supervisió i assessorament de l'activitat científica de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona; en substitució d'Elvira Fortunato, actual ministra portuguesa de ciència, i Florin Udrea, de la Universitat de Cambridge.

Foto de Christian Bergaud y Tomás Palacios sobre un fondo desenfocado de las instalaciones del instituto

Share

El professor i catedràtic Tomás Palacios, del prestigiós Institut de Tecnologia de Massachusetts (MIT) dels Estats Units, i l'investigador Christian Bergaud, del Laboratori d'Anàlisi i Arquitectura de Sistemes (LAAS-CNRS) francès, s'incorporen al Consell Assessor Científic de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM-CSIC). Tots dos completen un panell de vuit professionals que supervisen i assessoren periòdicament l'activitat de l'IMB-CNM per a plantejar propostes de millora.

L'organisme extern designat per la Presidència del CSIC per a assessorar científicament l'IMB-CNM està format per investigadors de centres de recerca internacionals d'alt nivell, universitats i empreses que treballen en àrees relacionades amb les línies de R+D+i de l'institut. Es tracta d'un equip multidisciplinari i paritari, amb una representació internacional destacada.

"En l'entorn actual de ciència oberta i col·laborativa, especialment en un àmbit tan transversal i multidisciplinari com la micro i nanoelectrònica, es fa imprescindible comptar amb un assessorament extern i la consegüent crítica constructiva", indica Luis Fonseca, director de l'IMB-CNM. "Tenir accés a l'opinió informada de persones de prestigi és de gran ajuda en l'orientació de la nostra activitat científica, com també ho és conèixer i posar en comú les bones pràctiques organitzatives de les diferents institucions a les que pertanyen".

Els nous perfils aporten dues perspectives diferents al comitè. Palacios és professor d'enginyeria electrònica del MIT, director del Laboratori de Tecnologies de microsistemes de la mateixa institució i director associat del nou Centre Superior de Materials i Dispositius Energèticament Eficients (Superior Energy-efficient Materials and dEvices, SUPREME), un centre de recerca que reunirà personal científic de nou institucions d'educació superior diferents. Recentment, també ha estat nomenat nomenat Professor Clarence J. LeBel d'Enginyeria Elèctrica i Informàtica del MIT, un reconeixement a la seva trajectòria innovadora, el seu ensenyament i mentoria, així com a les seves contribucions al MIT. És una referència internacional en semiconductors de banda ampla, materials 2D, electrònica de potència i semiconductors avançats (com el nitrur de gal·li).

Bergaud, que treballa en el LAAS de Tolosa, investiga en els camps de l'enginyeria mecànica i electrònica, orientant-se cap als materials funcionals i tecnologies de polímers per a sensors flexibles i dispositius implantables. Dirigeix el laboratori MEMS del mateix centre. Ha liderat diverses iniciatives franceses relacionades amb la micro i nanoelectrònica, com una de les presidències del Comitè Nacional de Recerca Científica i la direcció del Grup Nacional de Recerca en Micro-Nanosistemes.

Els nous membres substitueixen una ministra i un professor de Cambridge

Els dos investigadors entren a ocupar les baixes ocasionades per Elvira Fortunato i Florin Udrea. Fortunato és l'actual ministra de Ciència, Tecnologia i Educació Superior de Portugal i és una eminència en electrònica transparent i nous materials sostenibles. És autora del primer transistor de paper en 2008, que utilitzava un biopolímer flexible com a capa aïllant.

Per part seva, Udrea és professor d'enginyeria de semiconductors i director del Laboratori de Sensors i Microelectrònica d'Alt Voltatge de la Universitat de Cambridge. És també el fundador de cinc empreses de base tecnològica que han obtingut multitud de premis o que han estat venudes a grans companyies, com Camsemi, que va ser adquirida per Power Integrations després de la venda de mil milions de circuits integrats de potència; o Cambridge GaN Device, que desenvolupa tecnologia d'alt voltatge amb nitrur de gal·li, un nou material molt prometedor, i és considerada una de les empreses en expansió més interessants pel Cambridge Clúster.

Els nous membres s'uneixen a Sabino Azcárate, del centre tecnològic basc Tekniker, amb una activitat complementària a l'IMB-CNM; Wolfgang Dettmann, de l'empresa de semiconductors alemanya Infineon, una de les úniques europees en microelectrònica; Haixia Zhang, professora de la Universitat de Pekin (la Xina) i experta internacional en micro i nanotecnologies; Janny van Den Eijnden Van Raaij, directora de l'institut HdMT holandès i experta en tecnologies Organ on a Chip; Sabeth Verpoorte, de la universitat holandesa de Groningen i pionera en Lab-on-a-chip; i Maud Vinet, que, després d'una llarga trajectòria al CEA-LETI francès on va ser responsable del Laboratori CMOS Avançat, és cofundadora i CEO de la start-up Quobly dedicada a la computació quàntica basada en tecnologia de semiconductors.