Vés al contingut
16 jun 2023

El Ministeri de Ciència i Innovació reforça els equipaments del CNM i MICRONANOFABS amb l'addenda del Pla de Recuperació

El Ministeri de Ciència i Innovació destinarà 1.304 milions d'euros addicionals dels fons europeus per a reforçar la R+D+I en sectors estratègics com la salut d'avantguarda, l'aeroespacial, la microelectrònica i els semiconductors. 62,5 milions es destinen a les capacitats del Centre Nacional de Microelectrònica i els equipaments de la ICTS distribuïda MICRONANOFABS.

Personal técnico en equipo de Metalización de Sala Blanca

Share

Informació original recollida en Ministeri de Ciència i Innovació.

El Ministeri de Ciència i Innovació ha anunciat aquesta setmana que destinarà 1.304 milions d'euros addicionals dels fons europeus a reforçar la R+D+I en sectors estratègics com la salut d'avantguarda, l'aeroespacial, la microelectrònica i els semiconductors. Aquesta inversió, gràcies a l'addenda del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, se suma als 3.456 milions d'euros de pressupost del Pla de Recuperació que ja tenia el ministeri, dels quals s'ha convocat el 90% i s'ha concedit el 72%.

Aquesta quantitat es repartirà entre els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) per a la Salut d'Avantguarda i l'Aeroespacial, coordinats per la cartera de Ciència, i per al de Microelectrònica i Semiconductors (Xip), que gestiona el Ministeri d'Assumptes Econòmics i Transformació Digital.

El PERTE Xip va començar al març de 2022, està dotat de 12.250 milions després de l'aprovació de l'addenda del Pla de Recuperació, i es destinarà, entre altres actuacions, a instal·lacions de l'àmbit de semiconductors associats a la supercomputació. A més, es reforçarà amb 62,5 milions les capacitats del Centre Nacional de Microelectrònica (CNM del CSIC), amb les seves tres seus, i els equipaments de MICRONANOFABS, amb els seus tres nodes, la xarxa distribuïda de sales blanques de microfabricació en el mapa d'Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS).

El Centre Nacional de Microelectrònica (CNM) es distribueix en les seves seus de Barcelona (IMB), Madrid (IMN) i Sevilla (IMSE), mentre que la xarxa MICRONANOFABS comprèn tres Salas blanques dedicades a la micro i nanofabricació: la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació del IMB-CNM, la Sala Blanca de l'Institut de Sistemes Optoelectrònics i microtecnologia de la Universitat Politècnica de Madrid (ISOM-UPM) i la Infraestructura de Micro i NanoFabricació del Centre de Tecnologia Nano Fotònica de la Universitat Politècnica de València (NTC-UPV).

La Xarxa MICRONANOFABS ofereix un accés obert i competitiu únic a les capacitats dels tres nodes. La Xarxa amplia l'oferta tecnològica en els camps de Micro i Nanofabricació, Fotònica i Caracterització de Materials i Dispositius.

L'IMB-CNM (CSIC) celebra que el finançament previst en el PERTE s'obri pas i contempli el reforç, millora i possible ampliació de la infraestructura de la seva Sala Blanca, la major de R+D+i del país, que seguirà a la disposició de l'ecosistema microelectrònic espanyol com un recurs estratègic i global.

"Confiem que aquesta inversió ens permeti continuar contribuint al desenvolupament de nous conceptes en micro i nanoelectrónica després d'una trajectòria de més de 30 anys al servei de la societat espanyola gràcies a un equip humà i una infraestructura que ha permès que dispositius únics vegin la llum: des de l'interior de la cèl·lules fins a l'espai exterior", exposa Luis Fonseca, director de l'IMB-CNM.