Vés al contingut
14 jul. 2022

Compareixença del director de l'IMB-CNM al Parlament de Catalunya per a parlar sobre la proposta d'instal·lar una fàbrica de semiconductors

Luis Fonseca, director de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, va comparèixer a la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament Catalunya per a parlar de la fabricació de semiconductors a Catalunya, la iniciativa FabCat i la possibilitat d'instal·lar una fàbrica al territori.

Taula de presentacions i diputats al Parlament de Catalunya per parlar de FabCat

Share

La Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament català va convocar una sessió per tractar la proposta FabCat d'instal·lar una fàbrica de semiconductors a Catalunya amb els principals actors que han donat suport al projecte. Entre ells, Luis Fonseca, director de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona, ​​va fer una compareixença per explicar en què consisteix la fabricació de xips i quina és l'experiència de l'institut i de gestió de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació, la més gran d'Espanya.

Davant del repte de reindustrialització que se li presenta a Europa en el camp dels semiconductors, a principis d'any, universitats i centres de recerca i tecnologia van donar suport públicament a la proposta que Catalunya aculli la indústria de microxips. Així mateix, aquesta mateixa setmana els mateixos actors involucrats han anunciat la creació d'un clúster de formació en nanoelectrònica i microxips per promoure la formació i fomentar l'educació a l'àmbit. En vista dels esdeveniments la Comissió d'Economia i Hisenda del Parlament va convocar una sessió per tractar la proposta FabCat i les possibles derivades el 13 de juliol.

Fonseca va parlar sobre el procés de fabricació d'un xip, els materials i el coneixement necessari per fer-ho. Va narrar l'experiència que acull el Centre Nacional de Microelectrònica i les capacitats de la Sala Blanca de Micro i Nanofabricació que hi ha.

Al costat de Fonseca, van comparèixer durant una hora les persones representants de la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Barcelona, ​​Mònica Roca; la Cambra Oficial de Comerç, Indústria, Serveis i Navegació de Girona, Jaume Fàbrega; de les universitats que han signat la iniciativa, Antonio Rubio (de la UPC); i del Tecnoateneu de Vilablareix, Esteve Farrés Berenguer (coordinador de voluntaris). Roca i Fàbrega van posar èmfasi en la generació de riquesa que provocaria la instal·lació d'una fàbrica d'aquestes característiques, mentre que Rubio va insistir en la creació del clúster i l'existència d'educació superior de qualitat per generar coneixement i persones expertes per tal que la indústria permeti retenir el talent que, actualment, marxa a treballar fora de Catalunya i Espanya. Farrés va tractar els aspectes més logístics de la proposta, l'anàlisi de viabilitat, les possibles localitzacions, el tipus de tecnologia que es busca i els passos que cal seguir. La intenció és crear una fàbrica que treballi en 28 i 15 nanòmetres, unes dimensions que permetrien la manufacturació de xips per a disseny analògic de radiofreqüència, Internet of Things, domòtica i sistemes automatitzats.