Vés al contingut
20 gen. 2025

La spin-off LightNet Carbon Capture és seleccionada en la convocatòria CSIC COCREA

L'empresa de base tecnològica, de l'IMB-CNM i l'ICN2, desenvolupa nous productes climàtics com CO2atings® i CO2rallites® a partir de residus industrials i urbans. Aquests productes poden, al seu torn, usar-se en el sector de la construcció com a materials amb reduïda petjada de carboni, per a fer una captura passiva de CO2 i contribuir a reduir les emissions de les ciutats.

Building construction site with crane. Credit: Pixabay

Share

Imatge: construcció d'edifici amb bastides i grua. Crèdit: Pixabay.

La segona convocatòria del programa CSIC COCREA ja té els seus projectes seleccionats en col·laboració amb empreses. Aquest programa té com a objectiu específic impulsar la col·laboració públic-privada mitjançant el desenvolupament de projectes d'innovació oberta de cocreació i codesenvolupament del CSIC amb empreses per a promoure solucions enfront dels reptes globals. En els deu projectes d'aquesta convocatòria s'abordaran solucions a reptes per a afavorir una cadena agroalimentària sostenible i fomentar l'economia circular.

Una de les iniciatives seleccionades és LightNet Carbon Capture (LNCC), una spin-off sorgida de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC), liderada per l'investigador de l'IMB-CNM Amador Pérez-Tomás. LNCC disposa d'un portafolis de solució de captura ex-situ de diòxid de carboni incloent un morter de revoco o revestiment innovador que realitza una captura passiva de CO2 per a reduir les emissions de les ciutats. El recobriment ja s'ha provat amb èxit en una obra temporal de la multinacional espanyola SACYR. L'innovador morter va demostrar ser una alternativa amb notables avantatges: s'obté a partir de matèria primera abundant en la terra, és compatible amb altres materials de construcció (com a ciment Portland, formigó o asfalts) i té un acabat estètic que suporta la pluja i la humitat. El morter realitza una captura passiva, és a dir, no requereix font d'energia, i ho fa de manera ràpida i eficient.

Alineat amb una estratègia d'economia circular, un potencial origen d'alguns dels components principals d'aquest material de revoco són els residus d'acereria. El projecte CSIC COCREA estudiarà, mitjançant tècniques pròpies de la micro i nanotecnologia, receptes per a millorar l'activació de la captura del CO2 d'aquests residus provinent de l'empresa CELSA (companyia d'acer líder a Europa en la producció circular de baixes emissions).

Neutralitat climàtica a les ciutats

Les tecnologies d'emissió negatives que LightNET Carbon Capture desenvolupa es poden aplicar a captura directa de l'aire (CDA o DAC per les seves sigles en anglès) o a captura en el punt d'emissió (a la sortida de xemeneies industrials). Una de les implementacions més originals en el sector DAC de la tecnologia LNCC és per a aconseguir ciutats climàticament neutres. Virtualment, no existeix cap tecnologia per a capturar CO2 a les ciutats encara que l'entorn urbà sigui responsable del 70% de les emissions globals a l'atmosfera. Per tant, per a aconseguir l'objectiu europeu de neutralitat climàtica en 2050, les ciutats han de ser més verdes i reduir les seves emissions (mitigació), però també haurien de ser capaces de capturar part del CO2 que generen. Els productes de la spin-off de recent creació LNCC, com CO2atings® i CO2rallites®, representen una oportunitat d'implementar aquestes tecnologies d'emissió negatives a les ciutats, ja sigui en elements constructius, urbans o en sistemes de recollida de CO2.

CSIC COCREA

Emmarcat en el hub d'innovació oberta del CSIC, Converge, llançat per la Vicepresidència d'Innovació i Transferència, el programa CSIC COCREA té com a objectiu específic impulsar la col·laboració públic-privada mitjançant el desenvolupament de projectes d'innovació oberta de cocreació i codesenvolupament del CSIC amb empreses per a promoure solucions enfront dels reptes globals.

Altres centres amb projectes seleccionats han estat l'Institut de Física Corpuscular (IFIC-UV-CSIC), el Centre Nacional de Biotecnologia (CNB), l'Institut de Recursos Naturals i Agrobiología de Sevilla (IRNAS) i l'Institut de Catàlisi i Petroleoquímica (ICP).

LightNet Carbon Captura Economía Circular para la construcción