Vés al contingut
12 abr. 2016

El projecte Graphene Flagship desenvoluparà tecnologies biomèdiques

La iniciativa d'investigació més gran a escala europea, amb participació de la UAB, de l’ICN2, i del CNM, inicia un nou paquet de treball dedicat a les tecnologies biomèdiques basades en materials bidimensionals.

Graphene

Share

Amb un pressupost de 1.000 milions d'euros, el projecte Graphene Flagship representa una nova forma d'investigació conjunta i coordinada a una escala sense precedents i constitueix la iniciativa investigadora més gran d'Europa fins a la data. Es va iniciar el 2013 per unir investigadors acadèmics i industrials en l'esforç de portar el grafè dels laboratoris d'investigació a la societat europea en un període de 10 anys. La iniciativa involucra actualment més 150 membres procedents de més de 20 països europeus, entre ells la UAB, l’Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) i el Centro Nacional de Microelectrónica (CNM-IMB-CSIC).

Coordinat des de la Chalmers University of Technology (Suècia), el projecte es desenvolupa al voltant de 15 paquets de treball científic i tecnològic sobre aspectes com ara recerca bàsica, materials, salut i medi ambient, energia, sensors, electrònica flexible o espintrònica.

El Graphene Flagship ha anunciat a Barcelona la creació d'un nou paquet de treball dedicat a tecnologies biomèdiques, una àrea emergent d'aplicació dels avenços aconseguits amb materials 2D com el grafè. Lideren la iniciativa el professor Kostas Kostarelos, de la University of Manchester (Regne Unit), i el professor ICREA Jose Antonio Garrido, de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2). La reunió de llançament, celebrada a l’edifici UAB-Casa Convalescència, està coorganitzada per l’ICN2 (prof. ICREA Jose Antonio Garrido), el Centre Nacional de Microelectrònica (CNM-IMB-CSIC, CIBER-BBN; investigadora CSIC dra. Rosa Villa), i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS; prof. ICREA Mavi Sánchez-Vives).

Implants intel·ligents amb funcionalitat terapèutica per a reptes clínics

El nou paquet de treball es centrarà en el desenvolupament d'implants basats en grafè i altres materials 2D que tinguin funcionalitats terapèutiques per a reptes clínics específics, en disciplines com la neurologia, l'oftalmologia i la cirurgia. Inclourà línies de recerca en tres àrees: Enginyeria de Materials; Tecnologia i Enginyeria dels Implants; i Funcionalitats i Eficàcia Terapèutica. L'objectiu és explorar nous implants amb capacitat terapèutica que es puguin seguir desenvolupant en properes fases del Graphene Flagship.

L'àrea d'Enginyeria de Materials es dedicarà a la producció, caracterització, modificació química i optimització de materials basats en grafè que s'introduiran en el disseny d'implants i tecnologies terapèutiques. L'àrea de Tecnologia i Enginyeria dels Implants aplicarà els resultats obtinguts al disseny de tecnologies implantables. Diversos equips treballaran en paral·lel en implants retinals, corticals i cerebrals, així com en dispositius que es puguin aplicar al sistema nerviós perifèric. Finalment, l'activitat de l'àrea de Funcionalitats i Eficàcia Terapèutica perseguirà el desenvolupament de dispositius que, a més de permetre una interacció amb el sistema nerviós per registrar i modular la seva activitat, tinguin funcionalitats terapèutiques.

Les teràpies d'estimulació incorporen materials basats en grafè en implants capaços de generar estímuls amb efectes sobre models de malaltia de Parkinson, ceguesa i epilèpsia. D'altra banda, les teràpies biològiques se centren en el disseny de dispositius que transportin molècules biològiques (àcids nucleics, fragments de proteïnes, pèptids) capaços de modular processos neuropsicològics. Totes dues estratègies comporten un entorn d'innovació transversal que uneix els esforços de diferents paquets de treball del Graphene Flagship.
 
El lideratge de Barcelona en grafè i materials 2D

La reunió de llançament del nou paquet de treball del Graphene Flagship s’ha celebrat a Barcelona pel gran compromís d'institucions locals i l'elevat perfil internacional de Catalunya en investigació biomèdica i materials 2D. Institucions com l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (ICN2) desenvolupen investigació pionera en un ambient favorable que atreu de l'estranger a investigadors amb talent, com el Professor ICREA Jose Antonio Garrido, responsable del Grup ICN2 de Materials i Dispositius Electrònics Avançats i ara també coordinador adjunt del paquet de treball de Tecnologies Biomèdiques. Fins a l’estiu de 2015 aquest investigador liderava un grup a la Technische Universität München (Alemanya).

Barcelona acollirà altres esdeveniments relacionats amb el Graphene Flagship en el futur pròxim. Al maig de 2016 l’ICN2 organitza una trobada del paquet de treball d’Espintrònica. El Prof. ICREA Stephan Roche, responsable del Grup ICN2 Nanociència Teòrica i Computacional, és el coordinador adjunt d'aquest paquet de treball liderat pel Prof. Bart van Wees, de la University of Groningen (Holanda). Un altre paquet de treball, sobre Optoelectrònica, està liderat pel Prof. Frank Koppens de l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), amb el Prof. Andrea Ferrari de la University of Cambridge (Regne Unit) com a adjunt. Per tant, diferents centres destacats d'investigació de l'entorn de Barcelona estan immersos en la coordinació d'aquesta gran iniciativa Europea.

La col·laboració entre l'ICN2, el Centro Nacional de Microelectrónica (CNM-IMB-CSIC, CIBER-BBN), que disposa d'una de les majors sales blanques d'Europa, i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), el centre de recerca biomèdica vinculat a l'Hospital Clínic de Barcelona, ha estat important per atreure l'atenció del Graphene Flagship. A més, tant l’ICN2 com l'ICFO són membres fundadors del Barcelona Institute of Science and Technology (BIST), una iniciativa conjunta de sis centres de recerca d'excel·lència que pretén reforçar la seva visibilitat internacional, així com incrementar la participació en programes clau com el Graphene Flagship.