Skip to main content
17 Nov 2019

L’Institut de Microelectrònica de Barcelona participa en la 24a Setmana de la Ciència a Catalunya

Entre els dies 8 i 17 de novembre va tenir lloc la 24à edició de la Setmana de la Ciència a Catalunya (SC’19), una iniciativa en el qual se celebren tot un conjunt d’activitats de divulgació científica arreu del territori català: jornades de portes obertes, exposicions, xerrades, jocs, tallers científics, etc. L’Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) va sumar-se a la mateixa amb diferents activitats, amb l’objectiu d’apropar la recerca en microelectrònica a la societat.

lledoner

Share

Durant tota la setmana, el centre va organitzar jornada de portes obertes per permetre l'entrada lliure i guiada a l'Espai Museístic de Microelectrònica 'Zenón Navarro' de l'Institut. Durant tota la setmana, més de 40 persones s’hi van apropar. L'Espai Museístic mostra què són els xips de silici i com es fabriquen. En el mateix s’exhibeixen equips que s'utilitzen per al disseny, la fabricació i la mesura de dispositius i circuits microelectrònics, així com vídeos interactius, panells informatius i prototips de dispositius i circuits. Els visitants també van poder visitar la Sala Blanca Integrada de Micro i Nanofabricació (una de les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars) des del passadís exterior.

També investigadors del centre es van desplaçar fins a l’Escola Lledoner de Granollers per realitzar una xerrada de divulgació científica a més de 70 nens i nenes de 6è de primària.

Finalment, el centre va organitzar dues taules rodones sobre ciència i gènere amb els títols de "Les dones, estem a les STEM?" i "Ciència, recerca i gènere" al centre cívic Cal Temerari de Sant Cugat del Vallès. Les ponències van comptar amb científiques de diversos àmbits i centres i van comptar amb la col·laboració del Grup de Perspectiva de Gènere de l'Associació Catalana de Comunicació Científica (ACCC).

La Setmana de la Ciència a Catalunya 2019 ha estat organitzada per la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRi), amb el suport del Departament d’Empresa i Coneixement (Secretaria d’Universitats i Recerca) i la col·laboració de “la Caixa”, Amgen i la Fundació Banc Sabadell. El seu programa ha agrupat més de 400 actes multidisciplinaris de disseminació del coneixement científic i arreu Catalunya, fonamentalment conferències i taules rodones, jornades de portes obertes a centres de recerca i museus, cursos, tallers i exposicions (consulteu les activitats a la web de l'SC19).

L'edició d’enguany, amb motiu de l’Any Internacional de la Taula Periòdica dels Elements Químics, ha combinat aquest tema amb un homenatge a diversos científics que han estat referents en les seves disciplines. Els homenatjats han estat: l’ecòleg Ramon Margalef, de qui enguany es commemora el centenari del naixement; l’enginyer i inventor Narcís Monturiol, pel bicentenari del seu naixement; Margaret Hamilton, qui va liderar el desenvolupament del programari de navegació on-board per al Programa Espacial Apollo, pel 50è aniversari de l’arribada de l’home a la Lluna; i el polifacètic Leonardo da Vinci, en commemoració dels 500 anys de la seva mort.