Skip to main content

Exposició "La revolució silenciosa"

Share

29 Nov 2022
09:00
Biblioteca de Ciència i Tecnologia UAB

La revolució silenciosa és un recorregut per la història del transistor i la fabricació de xips, des dels primers productes electrònics de consum fins a la societat digital actual.

L'exposició repassa els 75 anys d'història del transistor, un dispositiu electrònic semiconductor que és al centre de la revolució digital. Descobert el desembre de 1947, el transistor va substituir les vàlvules de buit i va permetre la miniaturització de l'electrònica, el primer exemple de la qual va ser la ràdio –que va passar de ser un voluminós electrodomèstic a un aparell de butxaca (d'aquí que comunament passés a conèixer-se com a transistor o ràdio transistor). El naixement de Silicon Valley, seu de les grans companyies tecnològiques, també està íntimament lligat a aquesta efemèride.

El transistor funciona com un interruptor digital, una mena d'aixeta que deixa passar el corrent, la plasmació física dels 1 i 0 de la lògica binària; i es troben dins dels xips. Un telèfon mòbil té avui milers de xips i milions de transistors.

La creixent demanda de productes electrònics, els retards en el subministrament de circuits integrats i els debats sobre sobirania tecnològica ens fan ser cada cop més conscients de la necessitat dels xips a la nostra societat, però sabem fins a quin punt? L'exposició mostrarà detalls sobre la història del dispositiu, en què consisteix la fabricació microelectrònica, com funciona una sala blanca per a la fabricació de circuits integrats (com la que acull l'Institut de Microelectrònica de Barcelona) i les múltiples aplicacions que té avui dia.

La revolució silenciosa és una iniciativa de l'Institut de Microelectrònica de Barcelona (IMB-CNM, CSIC) pels 75 anys del transistor, amb el suport del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia · Ministeri de Ciència i Innovació (FECYT).